Bize Ulaşın
Hakkımızda

Geri Dönüşüm Nedir?

İnsanoğlu tarafından tüketilen atıklardan, değerlendirilebilen atıklar çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dâhil edilmesine geri dönüşüm denir. İkinci bir tanım olarak ta geri dönüşüm terimini, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması olarak açıklayabiliriz. 

Geri Dönüşümün Yararları Nelerdir?

Tükettiğimiz maddeleri yeniden dönüşüm halkası içine katabildiğimiz zaman öncelikle bunların tekrar ham madde olarak kullanılmasını sağlamış oluruz. Böylece insan nüfusunun artışı ile paralel olarak artan tüketimin doğal dengeyi bozması doğadan aldıklarımızı tekrar doğaya vererek azda olsa engellenmiş olur. Bununla birlikte yeniden dönüştürülebilen maddelerin tekrar ham madde olarak kullanılması büyük miktarda enerji tasarrufunu mümkün kılar. Bir örnek vermek gerekirse yeniden kazanılabilir alüminyumun kullanılması alüminyumun sıfırdan imal edilmesine oranla %35’e varan enerji tasarrufu sağlamaktadır.

Çöpteki nesneleri ham madde olarak kullandığımız vakit çevre kirliliğinin her geçen gün artmasını da önleyebiliriz. Hurda kağıdı tekrar kağıt imalatında kullandığımızda hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltıyoruz. Çevremize-doğaya, ülke ekonomisine ve de kendimize olan sorumluluğumuzdan dolayı günümüzde hepimizin yeniden dönüşüm projesi içinde yer alması gerekmektedir.

Çevre Politikamız

İnsan sağlığı, teknik emniyet ve çevresel açıdan ön planda tutulmaktadır. Bu nedenle insan ve çevre sağlığı ilk önceliklerimiz arasında yer akmaktadır. Faaliyet olarak çevresel kirliliği önlediğimiz için, insan ve çevre sağlığına katkımız büyüktür.

Amacımız; Çevre ve iş sağlığı açısından tüm risklere karşı tedbirlerin alınmasını, emniyet ve çevre koruma ile ilgili acil durumlara müdahaleye hazırlıklı olmak gibi hususlar da dâhil olmak üzere tüm personelin Sağlık, Emniyet, Çevre ve Kalite Yönetim bilinçlerinin eğitimlerle sürekli geliştirilmesini, Atık temininden üretim ve bertaraf sürecine dek çevreye zarar vermekten kaçınmayı, tüm faaliyetler esnasında yaralanma ve hayat kaybının önlenmesini, temiz çalışma ortamının sağlanmasını ve doğal kaynakların verimli kullanılmasını (elektrik, su, doğalgaz, akaryakıt vb.), sıfır kirlilik prensibiyle çalışmayı sağlamaktır.

Şirketlerimizde tüm çalışmalarımız; insan sağlığı, teknik emniyet ve çevre faktörünün ön planda tutulmasıyla ve bu prensipler doğrultusunda sürdürülebilir çözümler ile yürütülmektedir

Toplama Ayırma Lisansı ile yaptıklarımız;

Tesise gelen tehlikesiz atıklar ve ambalaj atıkları şu şekildedir:

  1. Plastikler
  2. Kâğıt, karton
  3. Kablo, pvc, 
  4. Ahşap palet ve plastik paletler.

Tehlikesiz atık üreticileri tarafından oluşturulan tehlikesiz atıklar oluştuğu noktalardan konteyner sistemi ile veya yerinde alım ile araçlarımızla alınarak, toplama-ayırma belgeli tesisimize getirilir, atıklar cinslerine göre ayrıştırıldıktan sonra presleme gibi fiziki işlemlerden geçerek üretime hazır yarı mamül haline getirilerek lisanslı geri dönüşüm firmalarına yada yarı mamul kullanımına uygun üretim fabrikalarına gönderilir.

Aynı zamanda iştirakimiz olan fabrikalara, Atık Yönetim Danışmanlığı

Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik ve 29/4/2009 tarihli ve 27214 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik esaslarına dayanılarak hazırlanmıştır.

Mevzuata göre; 

Tehlikesiz ve inert atıkların çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi,

Atık miktarının azaltılması, geçici depolanması, geri kazanım tesislerinin kurulması ve bu tesislerin çevreyle uyumlu yönetiminin sağlanması ve atık üreticilerinden mevzuata uygun atıklar alınarak geri kazandırılması esastır.

Türkiye’ nin atık üreticilerine uzman kadromuz ile atık yönetimi konularında danışmanlık hizmeti verilmektedir. Atıkların;Tanımlanması, Sınıflandırılması, Ambalajlanması, Geçici Atık Depolama Alanının özellikleri, Atıkların geri dönüşümü ve geri kazanımı için uygun yöntemi belirlemek, Atıkların nakliyesi, Motat Sisteminin kullanılması konularında atık üretici firmalara hizmet desteği sunmaktadır.